Webáruházunk sütiket használ a lehető legjobb szolgáltatás nyújtása érdekében. Az oldal használatával elfogadja, hogy sütiket helyezünk el a böngészőjében.
Termékek Menü

Miért fontos fejlesztő játék a rajzolás?

A rajzolás, színezés az egyik leggyakoribb gyerektevékenység az óvodákban, de egyre többször halljuk szülőktől, hogy az ő gyerekük nem akar vagy nem tud rajzolni. Nem is kezd neki, vagy nekikezd, de nem köti le, esetleg csak pacákat, kricckraccokat vet a papírra. Na és, ez baj? És ha igen, mit tud tenni a szülő?

A mozgásfejlődés fontossága

Gyerekpszichológusok állítják, a későbbi tanulási nehézségek, sőt, az agresszív viselkedés hátterében is állhat, ha a gyereknek kimaradt valamelyik mozgásfejlődési lépcső illetve nem fejlesztettük eléggé a finommotorikáját. A nehézség az, hogy a legtöbb szülő csak akkor veszi észre, hogy gond van, amikor már gond van. Pedig az iskola előtti 6 évben a folyamatos figyelemmel és akár egy check list követésével észre lehet venni a kimaradt fázist és még idejében meg lehet előzni a később már nehezebben megoldható problémákat.

 

 

Hogy jön ez a rajzoláshoz?

A mozgásfejlődés során alakul ki az idegrendszeri érettség, kerül harmóniába a gyermek két agyféltekéje, amellyel végül iskolaérettségre a tanulási készséget, írást, olvasást el tudja sajátítani. Ha egy óvodás gyerek nem akar rajzolni, az azt jelentheti, hogy nem okoz neki örömet ez a fajta alkotótevékenység, amely jelzi az idegrendszer éretlenségét és diszharmonikus működését.

Mit fejleszt a rajzolás?

Rajzolás közben fejlődnek a gyermek kézizmai, erősödnek az ízületek, és összehangolódik a szem-kéz munka. Egyre határozottabban és biztosabban fogja a ceruzát, ami a későbbi betűrajzolás, azaz folyóírás elsajátításához elengedhetetlen.

A rajzolás azonban nem csak a későbbi tanulási készséget fejleszti, hanem a mindennapi élményfeldolgozásban is sokat segít. A gyerek a napi pozitív és negatív érzéseket, feszültségeket képes rajzban feldolgozni. Érdemes odafigyelni, hogy mikor ül le alkotni, azaz milyen napja volt vajon, és észrevenni az intő jeleket, pl. ha rendszeresen túl sötét színeket használ, vagy ha árvizet, halált és hasonló negatív töltetű dolgokat rajzol. Ezek mind a belső szorongásait jelzik a külvilág, azaz jelen esetben a pedagógusok és a család felé. Nem kell megijedni, csak ha túl sok a borongós kép, csak jó, ha a rajzolást egy alapos beszélgetés követi, amiben figyelünk gyerekünk kifejezéseire.

Ugyanígy sok tanulságot levonhatunk abból is, hogy hogyan rajzolja le a családot. „Ez itt anya, ez én vagyok, apa nincs rajta, mert mindig dolgozik.” Nem kell gyerekpszichológusnak lenni hozzá, hogy megállapítsuk, mi bántja ezt a kisfiút.

A gyerekrajzokra még az is jellemző, hogy bizonyos részletek felnagyítva jelennek meg rajtuk. Ennek azon kívül, hogy még nehéz számukra a méretarányos rajzolás, érzelmi kifejező funkciója is van. Amit a gyerek felnagyított a rajzon, az neki valamiért fontos, esetleg pont attól fél, szorong, vagy nagyon szereti.

 

 

Mikor mit kell tudnia?

Gyerekpszichológusok szerint elég, ha

  • 4-5 éves korban csak az ujjával festeget vagy ceruzával, krétával firkálgat a gyermek. Hadd tapasztalja meg az alkotás örömét. Nem elvárt, és nem is szabad presszionálni rá, hogy pálcikaembereket vagy felismerhető formákat rajzoljon. Még bőven elég, ha egy gyerek az ujjával festeget, és ez örömet jelent számára.
  • A színezés is nagyjából ebben a korban kezdődik. A közösségbe bekerülve a gyerekeknek egyre több szabályt kell betartaniuk. A színezés során a vonalon belül maradás tulajdonképpen a szabályokon belül maradás szimbóluma.
  • Mikor kellene már felismerhető formákat rajzolni? 5-6 éves korban bőven elég, ha elkezd a kicsi ilyeneket is alkotni.

 

 

 

Mit tud tenni a szülő, hogy megelőzze a bajt?

A rajzolás tehát fontos lépcsőfok a gyerekünk fejlődésében, és bár teljesen ellentétes tevékenységnek tűnik, valójában szorosan kapcsolódik hozzá a mozgás. A szülő tehát azt tudja tenni, hogy egészen kicsi kortól lehetőséget ad gyermekének a sok-sok szaladgálásra, játszóterezésre, valamint beszerez otthonra olyan rajzeszközöket, amelyek segítségével a kicsi alkothat, feldolgozhatja általa a vele történő mindennapi eseményeket.

Ez utóbbihoz nagy segítséget nyújt az Anyaparadicsom webshop színes kínálata. Rendeld meg most a rajzeszközöket ITT! 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog
blog comments powered by Disqus